CTR چیست و بهبود CTR چقدر در سئو تاثیر دارد؟

 چهارشنبه 16 اسفند 1391

در این مقاله می‌خواهم به تعریف CTR بپردازم و در مورد اینکه آیا بهبود نرخ کلیک در بهبود رتبه سایت‌ها در گوگل تاثیر دارد یا خیر صحبت کنم.

CTR مخفف عبارت Click Through Rate است  و در فارسی به آن نرخ کلیک می‌گوییم. نرخ کلیک به معنای حاصل تقسیم تعداد کلیک کاربران به تعداد نمایش است. هر چه میزان CTR بیشتر باشد نشان دهنده آن است که نتیجه حاصل از جستجو برای کاربران مناسبتر است و کاربران علاقه بیشتری نسبت به مشاهده لینک مورد نظر داشته اند. در واقع ما به عنوان یک بازاریاب دیجیتال می‌توانیم با اندازه گیری نرخ کلیک رضایت کاربران را در نظر بگیریم.

به عنوان مثال فرض کنید سایت A به ازا جستجوی عبارت K در روز 1000 بار در نتایج گوگل نشان داده می‌شود و 100 نفر بر روی آن کلیک می کنند. در اینصورت مقدار CTR این سایت 0.1 یا 10% است. اما اگر به ازا همین مقدار نمایش 200 نفر در روز روی این سایت کلیک کنند مقدار CTR آن برابر 0.2 یا 20% خواهد شد.

در سال 2012 یک موسسه تحقیقات سئو در کشور استرالیا در یک آزمایش علمی با استفاده از 100 نفر محقق میزان تاثیر این شاخص در نتایج گوگل را بررسی کرده است. برای این کار یک عبارت مشخص شده و از 100 نفر مختلف در مدت دو هفته خواسته شده است که این عبارت را جستجو کنند و بر روی نتیجه حاصل بر روی یک سایت خاص کلیک کنند. در واقع با این کار شاخص CTR برای نتیجه دوم افزایش پیدا کرده و گوگل در صورتی که این شاخص را در رتبه بندی صفحات خود دخالت دهد و یا وزن قابل توجهی برای آن منظور کند می باید نتایج خود را جابجا کند.

با توجه به وجود پارامترهای مختلف در رتبه بندی گوگل و سئو، آزمایش فوق از یک مکان فیزیکی و بوسیله مرورگر گوگل کروم انجام شده است و سعی شده شرایط آزمایش برای هر 100 نفر آزمایشگر یکسان باشد. همچنین دو صفحه ای که برای آزمایش سئو انتخاب شده اند از دامنه های جدید هستند.

تصویر زیر نتایج آزمایش را نشان می دهد:

آزمایش سئو - CTR

محور افقی روزهای آزمایش هستند و محور عمودی رتبه سایت های الفا و بتا در نتایج جستجوی عبارت مورد نظر در گوگل. سایت beta سایتی است که کاربران روی آن کلیک کرده اند، همانطور که ملاحظه می کنید رتبه سایت کلیک شده به سرعت به سایت رقیب نزدیک شده است و پس از چند روز از رقیب خود پیشی گرفته است. البته باید به این نکته توجه کرد که شرایط بسیار زیاد دیگری در نتیجه آزمایش دخیل هستند و به طور قطع نمی توان تاثیر یک پارامتر را اندازه گیری کرد. همانطور که مشاهده می‌کنید، با وجود افزایش قابل توجه نرخ کلیک، نتیجه قابل اتکا و دقیقی از این آزمایش بدست نیامد. در سال‌های مختلف توسط کارشناسان سئو و همینطور شرکتهای معروف آزمایش‌های زیادی در این حوزه برگزار شد و نهایتا تمام این آزمایش‌ها منجر به این نتیجه شد که نمی‌توانیم رابطه مستقیمی بین بهبود رتبه سایت در گوگل و افزایش CTR پیدا کنیم.

CTR چقدر در سئو تاثیر دارد، آیا راه جدیدی برای فریب گوگل بوجود آمده است؟

نرخ کلیک تاثیر بسیار مناسبی در نتایج گوگل دارد، قراردادن عنوان و توضیحات صفحه مناسب باعث میشود که افرادی که در گوگل عبارات خاصی را جستجو می کنند و سایت شما را می بینند، عنوان شما برایشان جلب توجه کرده و روی آن کلیک کنند. این موضوع باعث خواهد شد که گوگل سایت شما را در نتایج خود بالا و بالاتر ببرد. روش هائی مانند افزودن تصویر پروفایل گوگل+ و استفاده از schema.org و اطلاعات xml آن و نمایش این اطلاعات در گوگل نیز باعث می شود که نرخ کلیک شما افزایش پیدا کند.

تاثیر نرخ کلیک در رتبه بندی نتایج یکی از بهترین کارهائی است که گوگل می توانست انجام دهد، زیرا با تاثیر بیشتر این پارامتر در واقع این مردم هستند که نتایج را مشخص می کنند! هر سایتی که کلیک بیشتری بر روی یک عبارت بسته به رتبه ای که دارد داشته باشد به رتبه بالاتری صعود خواهد کرد. چه چیزی بهتر از این می توانست اتفاق بی افتد؟

افزایش CTR یا نرخ کلیک برابر است با افزایش رتبه سایت در گوگل

گوگل در واقع نتایج خود را به صورت اتفاقی برای برخی از کاربران تغییر می دهد و نرخ کلیک آنها را محاسبه می کند. در این حالت لینک خروجی نتایج جستجو لینک مستقیم نیست و به یک صفحه گوگل متصل است. یک ایده شیطانی که می تواند به ذهن هر سئوکار کلاه سیاهی خطور کند این است که لینک فوق را از گوگل کپی کرده و سپس در اینترنت پخش کند یا از طریق ایمیل های اسپم منتشر کند تا افراد مختلف بر روی این لینک کلیک کند. من خیلی مطمئن نیستم که چنین روشی جواب مناسبی می دهد یا نه زیرا احتمال دارد گوگل بتواند چنین لینک هائی را شناسائی کند.

در صورتی که نرخ کلیک به عنوان یک فاکتور رتبه بندی در گوگل در نظر گرفته شود، کاربران به راحتی می توانند نتایج گوگل را تغییر دهند. آیا این مشکل بزرگی برای گوگل نیست؟!

برای بررسی بهتر موضوع، بهتر است بدانیم چه عواملی در بهبود نرخ تبدیل تاثیر دارند:

  • عنوان صفحه: مستقیم در نتایج گوگل نمایش داده می‌شود و در جلب نظر کاربر تاثیر دارد.
  • متا توضیحات: متا توضیحات هم مثل عنوان به طور مستقیم در نتایج نمایش داده می شود و افزایش نرخ کلیک تاثیر مستقیم دارد.
  • برند و دامنه سایت: هر چقدر یک سایتی معروفتر باشد و تجربه کاربری بهتری را برای کاربران ایجاد کرده باشد، افراد بیشتری علاقمند هستند که به آن سایت مراجعه کنند. وقتی که شما به عنوان یک کاربر یک عبارت را در گوگل جستجو می کنید، به سایتی مراجعه می کنید که از قبل آن را میشناسید و به آن اعتماد بیشتری دارید.
  • استفاده از اسکیماها: اسکیماها به شما این امکان را می دهند که داده های ساختیافته داشته باشید، گوگل با شناسایی این داده ها نحوه نمایش نتایج را تغییر می دهد و این تغییر نتایج باعث جلب توجه بیشتر کاربران می شود. استانداردهایی مانند Review ، FAQ ، product و... به طور مستقیم در جلب توجه سایت شما در نتایج گوگل تاثیر دارند.
  • نیت کاربر: در صورتی که نیت کاربر از جستجوی یک کلمه کلیدی یا نتیجه ای که مشاهده می کند متفاوت باشد، بر روی سایت شما کلیک نخواهد کرد.

با توجه به اینکه عوامل فوق در بهبود نرخ کلیک تاثیر دارند، کاملا مشخص است که با بهبود این فاکتورها می توانید نرخ کلیک صفحات سایت خودتان در گوگل را بهبود دهید.

در نظر داشته باشید که نرخ کلیک یک فاکتور وابسته است و ممکن است همین موضوع عده‌ای را به اشتباه بیندازد. به عنوان مثال فردی عنوان صفحات خود را با هدف بهبود نرخ کلیک بهبود دهد و سپس عنوان کند که من روی بهبود CTR کار کردم و رتبه های بهتری در گوگل بدست آوردم. در حالیکه گوگل به خاطر بهبود CTR رتبه‌های بهتری به آن صفحات اختصاص نداده، بلکه به دلیل بهبود عنوان صفحه این اتفاق رخ داده است.

در نظر داشته باشید که گوگل به عنوان یک موتور جستجو همواره علاقه دارد بهترین نتایج را به کاربران نمایش دهد. در همین راستا با هرگونه روشی که به صورت فریب آمیز بخواهد نتایج را تغییر دهد و میزان علاقه کاربران به نتایج را کاهش دهند، مبارزه می‌کند. از سوی دیگر فاکتورهایی که وابسته و معلول هستند، عملا این امکان را در اختیار کاربران قرار می دهند که با نتایج گوگل بازی کنند و از سوی دیگر گوگل نیازی به اندازه گیری آنها ندارد زیرا فاکتورهای اصلی تاثیر گذار بر روی آنها را دارد. فاکتورهایی مانند CTR ، زمان ماندگاری کاربر روی سایت، نرخ پرش و... از جمله این فاکتورها هستند.

بنابراین بهبود نرخ کلیک از طریق بهبود فاکتورهای اصلی و جلب توجه کاربر قطعا کار مناسبی است و باعث می‌شود کاربران بیشتری بر روی سایت شما کلیک کنند. اما استفاده از روش‌های مصنوعی و فریب آمیز کمکی به بهبود رتبه سایت شما نخواهد کرد. لطفا نظرات و پیشنهادات خودتان را در مورد این موضوع با من در میان بگذارید.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha