نقشه سایت چیست؟ همه چیز درباره سایت مپ

 ﺳﻪشنبه 05 آذر 1392

سایت مپ sitemap نقشه سایت چیست و چه کاربردی دارد؟ مدت زمان مشخصی از وقت من در هفته به موضوع پاسخ دادن به سوالات مختلف کاربران در مورد نقشه سایت و مشکلاتی که با نقشه سایت خود داشته اند می گذرد! به همین جهت تصمیم گرفتم در یک مقاله جوانب مختلف مربوط به نقشه سایت را بررسی کرده و توضیح بدهم با این امید که پاسخ سوالات خود را در این بخش بیابید و کمک مناسبی به شما کرده باشد.

قبل از اینکه در مورد نقشه سایت گوگل توضیح بیشتری بدهم لازم است در مورد معماری گوگل بیشتر بدانیم:

معماری جستجوی گوگل

تمام موتورهای جستجوی دنیا از جمله گوگل از یک معماری مشخص و ثابت استفاده می کنند. اجزا موتورهای جستجو به طور کلی عبارتند از:

  • خزنده یا spider یا crawler که وظیفه جمع آوری لینکهای موجود در اینترنت و صفحات اینترنت را بر عهده دارد
  • ایندکسر که وظیفه استخراج پارامترهای موثر و مورد نظر موتور جستجو از صفحات اینترنتی و ذخیره سازی آنها در پایگاه داده را عهده دار است.
  • الگوریتم رتبه بندی: الگوریتمی است که موتور جستجو بر اساس آن صفحات اینترنتی را بررسی کرده و به آنها امتیاز می دهد. هر موتور جستجویی می تواند پارامترهای مربوط به خود را داشته باشد و وزن این پارامترها در طول زمان تغییر می کند. بخشی از موتور جستجو که برای متخصصین سئو حائز اهمیت و قابل توجه است الگوریتم رتبه بندی یا Ranking algorithm است.
  • Query Parser که وظیفه تبدیل عبارات جستجو شده توسط کاربر به عبارات قابل فهم برای موتور جستجو را بر عهده دارد.
  • واسط کاربری که کاربر از طریق آن جستجوی مورد نظر خود را انجام می دهد.

با توجه به توضیحات بالا هر موتور جستجوی اینترنتی دارای پنج بخش اصلی فوق می باشد. برخی از موتورهای جستجو دارای بخش های دیگری به غیر از این موارد نیز هستند، به عنوان مثال گوگل بخشی به عنوان lexicon دارد که وظیفه تبدیل عبارات از زبانهای مختلف و ترجمه آنها و همچنین یافتن عبارات مترادف را بر عهده دارد.

نقشه سایت یا سایت مپ چیست؟

نقشه سایت گوگل یکی از ابزارهای مفید برای معرفی سایت های شما به موتور جستجوی گوگل است. نقشه سایت به گوگل کمک می کند تا متوجه شود سایت شما دارای چه صفحاتی است و چه زمانی اطلاعات سایت خود را بروزرسانی کرده اید. همچنین شما می توانید با استفاده از فرمت XML نقشه سایت به گوگل اعلام کنید که اهمیت هر یک از صفحات شما چقدر است. برخی از نرم افزارهای کدباز پلاگین هایی برای افزودن امکان نقشه گوگل دارند. 

نقشه سایت گوگل

 در فایل XML بالا هر کدام از فیلدها به صورت زیر تعریف می شوند:

  • loc آدرس صفحات سایت شما را مشخص می کند.
  • lastmod نشان دهنده آخرین زمان بروزرسانی صفحه است.
  • changefreq فرکانس تغییرات صفحات شما را مشخص میکند. به عنوان مثال : ساعتی، روزانه، هفتگی، ماهانه و...
  • priority اهمیت صفحه را مشخص می کند. مقدار آن یک عدد بین 0 و 1 است.

پس از تولید نقشه گوگل می توان آن را از طریق ابزار مدیران گوگل به خزنده گوگل معرفی کرد تا گوگل بتواند سایت شما را بهتر ایندکس کند. شما برای یک سایت می توانید سایت مپ های متفاوتی داشته باشید. به عنوان مثال یک نقشه سایت برای صفحات، یک نقشه سایت برای اخبار سایت و... و آنها را به صورت جداگانه به گوگل معرفی کنید.

اهمیت تعریف نقشه سایت یا سایت مپ

با توجه به معماری موتورهای جستجو که در بخش قبل توضیح داده شد اهمیت sitemap در این است که با استفاده از آن می توان به خزنده گوگل اطلاع داد که چه صفحاتی در سایت ما وجود دارند و چه زمانی این صفحات تغییر پیدا کرده اند. لذا با توجه به این موضوع خزنده گوگل می تواند با سرعت بیشتری صفحات ما را ایندکس کند و سرعت ایندکس ما افزایش پیدا می کند.

بهترین ابزار ساخت نقشه سایت چیست؟!

بگذارید به یکی از سوالاتی که در این باره از من شده بود پاسخ بدهم.

سوال: من دنبال یه site map generator میگردم که بتونم ازش سایت مپ نا محدود بگیرم، دو تا سایت میشناسم که سایت مپ میدن ولی تا سقف 500 لینک انگار هستش. شما سایتی رو میشناسین که سایت مپ نامحدود بده؟

پاسخ: کاربرد نقشه سایت این است که به گوگل صفحات جدید و صفحات ویرایش شده قبلی را معرفی کند تا روبات خزنده گوگل آنها را ایندکس کند. بنابراین اگر sitemap نداشته باشین بهتر از این است که سایت مپ استاتیک داشته باشین. سایت مپ برای این ایجاد میشه که به گوگل بفهمانید که صفحه جدید ساختید یا صفحات قبلی را ویرایش کرده اید، وگرنه سایت مپ هم نداشته باشید گوگل خودش صفحات را پیدا میکنه و الزامی به استفاده از نقشه سایت به صورت استاتیک نیست. در صورتی که نقشه سایت را به صورت استاتیک در سایت قرار  بدهید و به گوگل معرفی کنید، سرعت ایندکس مطالب سایت کم میشه و مشکل پیدا میکنین.

بنابراین هرگز از اینگونه سایت مپ ها استفاده نکنید. روش صحیح ایجاد نقشه سایت این است که نقشه سایت به صورت داینامیک ایجاد شود و به محض ویرایش محتوای سایت، نقشه سایت هم بروزرسانی شود.

بنابراین، اگر سایت داینامیک دارید و وب سایت شما توانایی ایجاد نقشه سایت به صورت پویا را دارد، نقشه سایت خود را به گوگل معرفی کنید، اما اگر سایت پویا ندارید، نداشتن نقشه سایت بهتر است از معرفی فایل استاتیک به گوگل است، زیرا این کار نه تنها خاصیتی ندارد بلکه باعث می شود سرعت ایندکس سایت شما کاهش یابد.

ارتباط سایت مپ با رتبه بندی گوگل

اضافه کردن sitemap در ابزار web master tools و معرفی آن به گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری مانند بینگ هیچ ارتباطی با رتبه بندی سایت ما در گوگل و بدست آوردن رتبه بالاتر ندارد و تنها مزیت استفاده از نقشه سایت افزایش سرعت ایندکس شدن صفحات سایت ما در موتور جستجو است. بنابراین اگر یک وب سایت نقشه سایت خود را به گوگل معرفی نکند هیچ افتی در نتایج گوگل نخواهد داشت و برعکس.

نقشه سایت گوگل - google site map

باورهای اشتباه در مورد نقشه سایت sitemap

  •  یکی از باورهای اشتباه در مورد نقشه سایت این است که برخی از مدیران سایت ها فکرمیکنند نقشه سایت یک فایل ایستا و ثابت است! چند وب سایت مختلف نیز در اینترنت وجود دارند که خروجی فایل xml برای نقشه سایت تولید میکنند و عده از مدیران سایت ها از چنین خروجی هایی در سایت خود استفاده می کنند در حالیکه استفاده از اینگونه فایل های استاتیک نه تنها برای سئو سایت شما مفید نیست بلکه به ان ضرر نیز می رساند. نقشه سایت باید با هرگونه تغییر در سایت شما بروزرسانی شود تا گوگل متوجه تغییرات فوق شود. بنابراین نقشه سایت یک فایل ایستا نیست.
  • باور اشتباه بعدی این است که تعریف سایت مپ باعث بهبود رتبه بندی سایت و سئو سایت شما خواهد شد، که همانطور که قبلا هم گفتم این دو موضوع به هم ارتباطی ندارند.
  • سومین اشتباه در موردsitemap این است که عده ای تصور می کنند نقشه سایت یک صفحه در درون سایت آنهاست و باید یک صفحه اینترنتی برای این کار ایجاد کنند در حالی که به هیچ وجه چنین نیست و نقشه سایت یک فایل با فرمت xml است که صرفا جهت اطلاع رسانی به موتور جستجو تولید می شود.
  • اشتباه دیگری که خیلی از افراد انجام می دهند فکرمیکنند که نقشه سایت حتما باید با نام sitemap.xml تعریف شود در حالیکه نقشه سایت می تواند با هر عنوانی و هر نوع پسوندی در شما ایجاد شود.

انواع سایت مپ

موتورهای جستجو برای خود استانداردهای متفاوتی در این زمینه دارند، اما به طور کلی هر نقشه سایتی باید شامل آدرس صفحات، میزان اهمیت هر صفحه و آخرین زمان بروزرسانی صفحات باشد. موتور جستجوی گوگل در نقشه سایت خود علاوه بر امکان ایجاد نقشه سایت برای صفحات، امکان ایجاد نقشه سایت برای اخبار، تصاویر و ویدئوها را هم فراهم کرده است که هر کدام شامل استانداردهای مربوط به خود هستند.

برای مشاهده فرمت های مختلف مربوط به سایت مپ و استاانداردهای مربوط به این موضوع می توانید به سایت www.sitemaps.org مراجعه نمایید.

مشکلات رایج در زمان تعریف نقشه سایت

معمولا افرادی که از افزونه های سئو برای اسکریپت های آماده مانند جوملا، وردپرس و ... استفاده می کنند و چندین افزونه را به طور همزمان نصب می کنند بیشترین مشکل در این زمینه را دارند. بهتر است از یک استاندارد خاص برای سئو سایت خودتون استفاده کنید و آدرس های سایت را تغییر ندهید تا برای ایندکس شدن مطالبتون مشکلی ایجاد نکنه. سایت هایی که با www لود میشوند باید آدرس های نقشه سایت آنها نیز دقیقا طبق همین فرمت تعریف شده باشد و برعکس.

گزارش ابزار مدیران گوگل و اشتباهات مدیران سایت ها در رابطه با نقشه سایت

ابزار google webmaster tools گزارش تعداد صفحات سایت شما که در نقشه سایت وجود دارند و تعداد صفحات ایندکس شده مربوط به آن را ارائه می دهد. ممکن است در برخی از مواقع گوگل با تاخیر صفحات شما را ایندکس کند که نهایتا مشکل خاصی نیست. از طرف دیگر این امکان وجود دارد که برخی از صفحات سایت شما از طرف گوگل هرگز ایندکس نشوند، دلیل این موضوع می تواند وجود اطلاعات تکراری یا بی کیفیت در سایت شما باشد و ارتباطی نحوه تعریف سایت ندارد. صفحاتی که گوگل تشخیص دهد محتوای مناسبی ندارند، هرگز ایندکس نمی شوند و اصطلاحا not selected خواهند بود.

امیدوارم که این مقاله برای شما مفید باشد و بتوانید با استفاده از نقشه سایت محتوای سایت خودتان را به خوبی به گوگل معرفی کنید.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha