در کسب و کار اینترنتی خلاق باشیم
بسیاری از افرادی که میخواهند به حوزه کسب و کارهای اینترنتی وارد شوند، با الگو قراردادن یک کسب و کار موفق کار خود را شروع میکنند. این موضوع باعث میشود که بسیاری از آزمون و خطاهای اولیه را نداشته باشند و بتوانند از ویژگیهای مثبت سایت مورد نظر الگوبرداری کنند. سایتهای بزرگی در ایران هستند که با همین روش و الگو قراردادن یک سایت موفق بین المللی به موفقیت رسیدهاند. این روش نه تنها مشکلی ندارد بلکه روند توسعه کسب و کار را بهبود میبخشد، اما مشکل اصلی اغلب افراد اینجاست که به جای الگوبرداری تمایل به کپی برداری دارند، در واقع به جای اینکه نقاط مثبت و منفی یک کسب و کار موفق را تحلیل کنند و بر اساس نیازهای بومی آنها را پیاده کنند، بدون هیچ تفکر و تحلیلی تمایل دارند که تماما تقلید کننده و کپی کننده آن سایت موفق باشند.
این مشکل را به وفور در ارتباط با افرادی که میخواهند وارد این بازار شوند میتوان دید، فروشگاه اینترنتی دیجی کالا در روزهای اخیر به رتبه سوم، در بین سایتهای پربازدید ایران از دید سایت الکسا رسید، تعداد بسیاری از فروشگاههای اینترنتی ایرانی ظاهر و امکانات خود را از سایت دیجی کالا کپی برداری میکنند و این تصور را دارند که اگر سایت آنها از نظر ظاهر شبیه دیجی کالا باشد موفق خواهند شد! در بسیاری از مواقع بیننده اگر آدرس سایت را چک نکند، متوجه نمی شود که به دیجی کالا مراجعه کرده است یا سایت دیگری! مدیران چنین سایتهایی با انجام این کار به طور ناخودآگاه به بیننده این موضوع را منتقل میکنند که دیجی کالا خوب است و ما خوب نیستیم و میدانیم که حرفی برای گفتن در برابر او نداریم.
نکته مهمی که بسیاری از افراد از آن غافلند این است که موفقیت یک کسب و کار اینترنتی به عوامل بسیار زیادی وابسته است که همگی باید دست به دست هم بدهند تا یک سایت را به موفقیت برسانند. ظاهر و قالب یک سایت اینترنتی که از یک سایت معروف کپی برداری شده است، به هیچ عنوان نمیتواند شما را به موفقیت برساند، بلکه شما باید برنامه ریزی صحیح و اصولی جهت تولید محتوای مناسب، استخراج نیازهای کاربران، بازاریابی اینترنتی، پشتیبانی کاربران، بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو، بهینه سازی نرخ تبدیل و... داشته باشید تا بتوانید کسب و کار خود را به موفقیت برسانید.
یک فروشگاه اینترنتی باید بر اساس نیازهای مخاطب خاصی که دارد، طراحی شود و خصوصیات و رفتارهای کابر هدف خود را بشناسد. به عنوان مثال کاربری که قرار است از یک فروشگاه پوشاک بانوان خرید انجام دهد، از نظر طراحی، رنگبندی، چیدمان، اندازه فونت ها، نحوه ارائه اطلاعات و راهنمایی کاربر در مقاطع مختلف و... با فروشگاهی که محصولات دیجیتال میفروشد متفاوت است. زیرا دانش فنی، نیازها و علایق مخاطب این دو فروشگاه با هم تفاوت دارند.
یکی از کارهایی که فروشگاه اینترنتی موفق انجام میدهند ایجاد پرسنا است، پرسونا یا کاربرنما، نماینده انواع مختلف کاربران، عقایدی که دارند، مجموعه رفتارهایشان در وب سایت شما و جامعه مخاطبان هدفی است که دارد. در واقع پرسونا ها شخصیت هایی خیالی هستند که برای نشان دادن انواع کاربرانی که از یک وب سایت یا محصول استفاده می کنند، تعریف می شوند. به طور خلاصه، پرسونا، نشانگر و نماینده گروهی از کاربران است که در عمل از سیستم استفاده خواهند کرد.
با تجزیه و تحلیل پرسنا، میتوانیم ساختار و معماری ارائه اطلاعات در سایت خود را مشخص کنیم و با استفاده از این روش مشکلات نرخ تبدیل کاربر به خریدار در سایت را برطرف نموده و در نهایت فروش خود را افزایش دهیم. در واقع با انجام چنین اقداماتی کسب و کار اینترنتی ما شکل میگیرد و میتواند به رشد خود ادامه دهد و نه با کپی برداری صرف از وب سایت های موفق.
متاسفانه فرهنگ کپی برداری در ایران، مختص به وب نیست و در صنایع مختلف شاهد این موضوع هستیم، اگر یک رستوران مشهور میشود، سایر رستورانها با کپی کردن لوگو و المانهای برند آن رستوران سعی در فریب مشتریان دارند و حاضر به هیچگونه تغییر و فعالیت خلاقانهای نیستند.
در نظر داشته باشیم که همواره رعایت نکات مرتبط با بازاریابی اینترنتی و تجزیه و تحلیل آماری کسب و کاری که داریم، میتواند به ما در جهت رشد کسب و کاری که داریم، کمک کند. مخاطب امروزی آگاهتر از گذشته است و رفتارهای ما را تشخیص میدهد، پس بهتر است به جای کپی برداری، از مزیت ها و ویژگی های خوب سایتهای موفق الگوبرداری کنیم. اینگونه رفتارها ممکن است درآمدی مقطعی و کوتاه مدت برای ما داشته باشد اما هرگز به موفقیت نخواهد رسید.