سئو : نبرد انسان و هوش مصنوعی

 دوشنبه 20 شهریور 1396

 شاید یکی از جنبه های جذاب سئو در حال حاضر نبرد انسان و هوش مصنوعی گوگل باشد، شرایط در حال تغییر است. روش های قدیمی دیگر منسوخ شده اند و دنیا با سرعت سرسام آوری در حال حرکت و پیشرفت است.

روش هایی مانند تکرار کلمات کلیدی در صفحه دیگر جوابگو نیستند و نتیجه عکس می دهند، خریدن لینک تا حد بسیار زیادی از طرف گوگل کنترل می شود و در مرحله اول باعث افت رتبه سایت و نهایتا از بین رفتن آن خواهد شد. سئو امروز یا سئو قدیمی متفاوت است و انجام یک سری روش های روتین نیست، بلکه فراتر از انتظار رفته است.

بسیاری از افرادی که با من تماس میگیرند این تصور را دارند که با چند کار ساده مثل کلیک کردن بر روی نتایج گوگل، بالابردن بازدید سایت، تکرار کلمات کلیدی، خریدن لینک و... می توانند رتبه سایت خود را بهبود دهند. خیلی از افراد وقتی رتبه کمتری از سایت رقیب دارند گوگل را متهم می کنند که سایت رقیب آنها، محتوای کمتری دارد، یا برند آن خوب نیست یا گرافیک ضعیف تری دارد و... در حالیکه به جای اینکه به فاکتورهای محدود فکرکنید باید در نظر داشته باشید که دلایل زیادی کسب رتبه های خوب در گوگل وجود دارد و فاکتورهایی که گوگل بررسی می کند محدود نیستند.

سئو - گوگل - هوش مصنوعی

نبرد هوش مصنوعی و انسان

این روزها در اکثر اخبار مرتبط با حوزه تکنولوژی از هوش مصنوعی صحبت می شود و بسیاری از اخبار مرتبط با این حوزه در مورد هوش مصنوعی است. الگوریتم های گوگل نیز به مرور هوشمندی بیشتر پیدا می کنند و الگوریتم هایی مانند مرغ مسگخوار و رنک برین با توسعه روش های پردازش زبان طبیعی و استخراج رفتارهای کاربر از طریق داده کاوی توانسته اند به حدی از تحلیل آماری در زبانشناسی برسند که بتوانند پرس و جوهای کاربر را تحلیل کرده و نتایج را بر اساس مفهوم جستجو و نه دقیقا عبارتی که کاربر جستجو کرده (در الگوریتم مرغ مگس خوار) جستجو کنند و از طرف دیگر، محتوای صفحات وب را بر اساس مفهومی که دارد و نه لزوما وجود کلمات کلیدی در صفحه وجود دارند (الگوریتم رنک برین).

همچنین گوگل در سالهای اخیر بر روی سئو محلی نیز گسترش بسیار زیادی در الگوریتم خود ایجاد کرده است و پس از ارائه الگوریتم کبوتر در سالهای قبل و استفاده از ابزار گوگل بیزینس برای مشخص کردن مکان کسب وکارها در نقشه، الگوریتم های توسعه یافته دیگری مانند الگوریتم شاهین و... را در جهت نمایش بهترین نتیجه محلی به کاربران به کار برده است.

از طرف دیگر، گوگل به شدت به مباحث مرتبط با تجربه کاربری و کاربردپذیری اهمیت می دهد و رویکردی بسیار جدی در اندازه گیری تجربه کاربری دارد، به عنوان مثال فاکتور Dwell time که توسط سایت موز مطرح شد، اندازه گیری تجربه کاربری بر روی موبایل یا mobile usability که گزارش آن را می توانید در وبمسترتولز مشاهده نمایید، اهمیت بسیار زیادی که گوگل برای سرعت لود صفحات اینترنتی قائل شده است، تعریف استاندارد AMP برای صفحات وب و در نظر گرفتن فاکتور https به عنوان فاکتور رتبه بندی صفحات و... همگی نشان از آن دارند که گوگل اهمیت بسیار بالایی را برای تجربه کاربری مدنظر دارد.

با گسترش الگوریتم های مرتبط با جستجوی معنایی از یک طرف و اهمیتی که گوگل به تجربه کاربری می دهد از طرف دیگر، شاهد فاکتورهای جدید در رتبه بندی صفحات وب هستیم. همچنین الگوریتم های ضد اسپم گوگل مانند الگوریتم پنگوئن و الگوریتم پاندا در سالهای اخیر به میزان قابل توجهی از هوشمندی رسیده اند.

سئو منفی چرا بوجود آمد؟

زمانی که الگوریتم های ضد اسپم خود را توسعه داد، روش های جدیدی در سئو شکل گرفت. به عنوان مثال پنگوئن با لینکهای اسپم مبارزه می کند، در حالیکه لینک اسپم را خارج از کنترل مدیر سایت هم می توان ایجاد کرد و بنابراین هر شخصی می تواند سایت شخص دیگری را اسپم کند و تاثیر منفی بر روی رتبه او بگذارد! بنابراین نوع جدیدی از سئو به نام سئو منفی شکل گرفت. در سئو منفی به جای اینکه تمرکز یک شخص بر روی بهبود رتبه سایت خود باشد، تمرکز او بر روی کاهش رتبه رقبایی است که دارد. در واقع بوجود آمدن سئو منفی پاتکی بود به حمله گوگل به سئو کارهای کلاه سیاه.

این داستان همچنان ادامه دارد و هربار که گوگل الگوریتم جدیدی ارائه می کند، سئو کارهای حرفه ای روش های جدیدی را ایجاد می کنند تا بتوانند بر ضد الگوریتم های گوگل عمل کنند.

سئو هر روز پیچیده تر می شود...

بنظر می رسد که با افزایش سرعت تغییرات الگوریتم های گوگل، شرکت های سئو بیش از پیش نیاز دارند تا به مباحثی مانند تحقیق و توسعه و ایجاد بسترهای آزمایشی بپردازند. انجام چنین کاری با توجه به اینکه منابع موثق در اختیار آنها از طرف گوگل قرار نمی گیرد، امری حیاتی و ضروری بنظر می رسد. با گسترش این روند، پیش بینی می کنم که افراد تازه کار و سئوکارهای مبتدی از گردونه رقابت حذف خواهند شد و سئو بیش از پیش تخصصی خواهد شد. گرچه همواره در ایران افراد زیادی وجود دارند که بدون اینکه تخصص کاری را داشته باشند و صرفا از طریق روش های تبلیغاتی اقدام به جذب مشتری و آموزش آنها می کنند اما این روند نیز خیلی طولانی نخواهد بود...

این خبر می تواند برای افرادی که مقالات دیگران را کپی می کنند و آنها را به اسم خود در سایتشان منتشر می کنند نیز خبر بسیار بدی باشد. (بخصوص آنهایی که مقالات شخصی من و وب 24 را به اسم خود منتشر می کنند) زیرا این افراد نیز به مرور دستشان رو خواهد شد.

در نبرد هوش مصنوعی و انسان کدام یک برنده خواهند بود؟

در طول سالهایی که گوگل فعالیت می کند (چند روز پیش تولد 19 سالگی گوگل بود) همواره این انسان بوده که در نبرد با موتورجستجو برنده شده است، گرچه هر چه می گذرد هوش مصنوعی گوگل قدرتمند تر می شود. به عنوان مثال زمانی که گوگل الگوریتم پیج رنک خود را معرفی کرد و آن را به عنوان اختراع ثبت کرد، مدیران سایت های اینترنتی و سئو کارها شروع کردند که گسترش لینکسازی و خرید و فروش لینک های اینترنتی و این کار باعث شد که نهایتا گوگل تصمیم بگیرد که نمایش پیج رنک را متوقف کند. همچنین گوگل هربار که الگوریتمی را معرفی نمود، سئو کارها بودند که با استفاده از آن، توانستند با نتایج بازی کنند و آنها را تغییر دهند.

زمانی که آپدیت های جدید پنگوئن و پاندا ارائه شدند، بحثی در دنیا شکل گرفت که اکنون سئو مرده است و دیگر با روش های سئو نمی توان نتایج گوگل را تغییر داد. گرچه من همیشه اعتقاد دارم که سئو همیشه زنده است و زنده خواهد ماند. زیرا سئو هرگز محدود به گوگل نیست و در سایر پلتفرم ها مانند یوتیوب، آپارات، اینستاگرام و ... نیز وجود دارد و هرجا که جستجو هست سئو هم هست. اما سوال اینجاست که کدامیک در نهایت پیروز می شوند؟

ماجرای نبرد انسان و کامیپوتر در شطرنج

یکی از علایق من در زندگی شطرنج بازی کردن است و در رشته های بیلیتز، استاندارد و ریپد دارای ریتینگ هستم. در دوران نوجوانی همیشه اخبار مربوط به نبرد کامپیوتر و قهرمانان جهان را دنبال می کردم، یادم هست که یکبار کامپیوتر توانست گری کاسپاروف قهرمان جهان را شکست دهد و بعدا مشخص شد که تقلب صورت گرفته و کامپیوتر را بر اساس بازی های کاسپاروف آموزش داده اند و این نبرد سالها ادامه داشت. اما امروزه هیچ انسانی توانایی مسابقه دادن با کامپیوتر را ندارد، انجین کومودو دارای ریتینگ جهانی 3300 است و در مسابقه ای که سال گذشته با آقای ناکامورا نفر چهارم جهان داشت با وجود اینکه سه بار آوانس در اختیار ناکامورا قرار داد (بازی اول: کامپیوتر بعد از سه حرکت بازی خود را شروع می کند، بازی دوم کامپیوتر یک اسب نداشت و... ) باز هم این کامپیوتر بود که انسان را شکست داد.

آیا در مورد گوگل هم چنین اتفاقی خواهد افتاد؟ نظر شما چیست.

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha