ارزش گذاری سایت به چه صورت است و قیمت سایت چگونه محاسبه می شود؟

 یکشنبه 05 فروردین 1397

ارزش گذاری سایت به چه صورت است و قیمت سایت چگونه محاسبه می شود؟ در این مقاله در مورد قیمت گذاری سایت صحبت خواهم کرد. تا کنون موارد زیادی پیش آمده که افراد مختلف به من مراجعه می کنند و میخواهند سایت خود را بفروشند، بعضا قیمت های غیرواقعی و نجومی در ذهن دارند و معیار درستی برای قیمت گذاری سایت خود ندارند. از طرف دیگر برخی از سایت های اینترنتی وجود دارند که تخمین قیمت سایت انجام می دهند و ارزش گذاری سایت دارند که از جمله آنها می توان به سایت زیر اشاره کرد:

https://www.worthofweb.com

اکثر اینگونه سایت ها مبنای ارزش گذاری خود را بر اساس بازدید سایت قرار میدهند، به عنوان مثال ارزش سایت web24.ir در این سایت 81.000 دلار برآورد شده است که اگر با نرخ 5100 تومان امروز در نظر بگیریم می شود 413 میلیون تومان. بنظر می رسد که این ارزش کمتر از ارزش واقعی سایت باشد؛ اما باید این مورد را بیشتر بررسی کرد و در ادامه به بررسی آن خواهم پرداخت.

سایت دیگری که ارزش گذاری سایت انجام می دهد سایت سایت پرایس  است که اگر ارزش سایت وب24 را در این سایت اندازه گیری کنیم به عدد 32678 دلار خواهیم رسید. در واقع هر کدام از سایت های اینترنتی عدد ارزش سایت را با مدل خاص خود محاسبه میکنند.

چه پارامترهایی در ازش سایت تاثیر گذار هستند؟

قبل از اینکه به نحوه صحیح ارزش گذاری سایت بپردازم، بهتر است این موضوع را بررسی کنیم که چه پارامترهایی در ازش سایت تاثیر گذار هستند. برخی از پارامترها عبارتند از:

  • نام دامنه و برند سایت
  • تکنولوژی طراحی سایت و ساختار سایت
  • تعداد بازدید روزانه سایت
  • رتبه سایت در گوگل و سئو سایت
  • مدل درآمدزایی سایت
  • ارزش مخاطب

موارد فوق برخی از عواملی هستند که در قیمت گذاری سایت تاثیر گذارند. حال به تفصیل در مورد هریک از این موارد توضیحاتی ارائه می دهم:

نام دامنه و برند سایت:

نام دامنه به تنهایی می تواند ارزش بالایی داشته باشد، امروزه دامنه های اینترنتی با قیمت های چند صد میلیون تومانی خرید و فروش می شوند و همین موضوع از اهمیت نام دامنه خبر می دهد. نام دامنه می تواند تاثیر بسیار زیادی بر حس اعتماد مخاطب و همچنین درآمدزایی سایت داشته باشند. دامنه هایی که حس اعتماد و ارزش را به مخاطب منتقل می کنند و به یاد افراد می مانند می توانند کمک زیادی به رشد سایت اینترنتی بکنند.

تکنولوژی طراحی سایت و ساختار سایت:

برخلاف تصور خیلی از افراد، به عقیده من تکنولوژی طراحی سایت و نوع کدنویسی آن ارزش زیادی ندارد. درست است که پایه و اساس هر وب سایتی نوع برنامه نویسی و طراحی آن است و طراحی سایت کمک بسیار بزرگی به رشد و بزرگ شدن آن می کند اما این موضوع به تنهایی ملاک قابل ملاحظه ای برای قیمت گذاری سایت نیست. مگر در شرایط بسیار خاص، یعنی مواردی که دیگران به هیچ عنوان نتوانند به راحتی چنین کاری را انجام دهند مثلا وب سایت هایی که کارهای پردازش تصویر انجام می دهند یا خدمات خاصی را ارائه میکنند که تولید کردن آن کار بسیار سختی است مانند بازی های آنلاین و...

تعداد بازدید روزانه سایت:

اکثر سیستم های ارزش گذاری آنلاین معیار خود را برای تعیین قیمت سایت بر اساس تعداد بازدید روزانه گذاشته اند. دلیل این موضوع این است که این پارامتر بسیار مهمی است، سایتی که بازدید ندارد ارزشی نخواهد داشت و هر چه بازدید سایت بیشتر باشد، ارزش بیشتری دارد. البته که این موضوع به تنهایی ملاک نیست و در بخش ارزش مخاطب بیشتر در این مورد صحبت خواهم کرد. در نظر داشته باشید که بازدید روزانه بر اساس کانال های ورودی مختلفی به سایت می آید که آنها را به سه دسته تقسیم می کنند: بازدید مستقیم، بازدید از طریق موتورهای جستجو و بازدید های Refferal . در بین این سه دسته بندی بازدید مستقیم از اهمیت بالاتری برخوردار است، بازدید مستقیم نیز خود شامل دو بخش از افراد می شود: افرادی که برای دو یا چندمین بار به سایت مراجعه می کنند که اصطلاحا به آنها بازدیدکننده بازگشتی می گوییم و افرادی که از طریق تبلیغات آفلاین با سایت ما آشنا شده اند. هر چه تعداد بازدیدکننده بازگشتی در سایت بیشتر باشد، آن سایت از ارزش بالاتری برخوردار است.

در نظر داشته باشید که استفاده از بازاریابی اینترنتی و دیجیتال مارکتینگ نیز تاثیر بالایی در افزایش بازدید روزانه سایت دارد که پس از خریداری در صورتی که ادامه نداشته باشد ممکن است به ارزش سایت لطمه وارد کند.

رتبه سایت در گوگل و سئو سایت :

هر چه رتبه سایت در گوگل بهتر باشد ارزش بیشتری خواهد داشت، بخصوص اگر در کلمات رقابتی رتبه مناسب داشته باشد، بسیاری از افرادی که میخواهند سایت خود را بفروشند به رتبه سایت در گوگل اتکا می کنند و تا حدود زیادی هم این موضوع درست است اما باید در نظر گرفت که ماندگار نیست! یعنی اگر سئو سایت به خوبی انجام نشود رتبه سایت نیز نابود میشود و مشخص نمی کند که تا چه زمانی رتبه های سایت به همین منوال باقی خواهند ماند.

مدل درآمدزایی سایت: 

مدل درآمدزایی سایت، شاید مهمترین عامل قیمت گذاری سایت باشد، بخصوص اگر ترکیب مدل درآمدزایی و ارزش مخاطب را در نظر بگیریم به مدل بسیار خوبی برای قیمت گذاری خواهیم رسید. در پست های قبلی در مورد روش های کسب درآمد از اینترنت صحبت کرده ام. اکثر افراد این تصور اشتباه را دارند که صرفا داشتن بازدیدکننده در سایت کاقی است و سپس از طریق تبلیغات برای سایت خود درآمدزایی میکنند، در حالیکه درآمد حاصل از تبلیغات در اکثر مواقع حتی هزینه های سایت را هم پوشش نمی دهد. بسیاری از سایت هایی که حالت رسانه دارند و رسانه محور هستند، کمترین میزان درآمدزایی را دارند حتی اگر در زمینه فعالیت خود پیشرو باشند، در حالیکه سایت هایی که مدل درآمدزایی مناسب دارند با بازدید بسیار کمتر درآمد بیشتری را برای خود ایجاد می کنند. بنابراین طراحی مدل درآمدزایی سایت بسیار اهمیت دارد.

ارزش مخاطب:

ارزش مخاطب برای سایت های مختلف با هم فرق دارد. سایتی که مخاطب نوجوان دارد از بازدیدکننده خود نمی تواند درآمدی کسب کند و باید به دنبال کسب درآمد از آگهی دهنده باشد ولی سایتی که مخاطب آن مدیران شرکت ها هستند به راحتی میتواند محصولات مرتبط را به بازدیدکننده خود با مبالغ بالا بفروشد. نوع مخاطب سایت در ارزش گذاری آن بسیار تاثیر گذار است.

فرمول قیمت گذاری سایت

در نظر داشته باشید که سرمایه گذاری بر روی سایت های اینترنتی با این هدف صورت میگیرد که سرمایه فوق بازگشت داشته باشد و منجر به سود برای سرمایه گذاری شود. بنابراین ارزش واقعی یک سایت بر اساس میزان درآمدزایی آن مشخص می شود. با بررسی عوامل بالا اگر بخواهم فرمولی برای ارزش گذاری مشخص کنم باید درصدی از ارزش کل را به هر یک از عوامل بالا اختصاصی دهم. این درصد ها برای شاخه های مختلف متفاوت است و نمی توان فرمول ثابتی برای آن در نظر گرفت. به همین دلیل من یک موضوع خاص را در نظر میگیرم و ارزش گذاری را بر همین اساس از دید خودم انجام می دهم. در اینجا همان سایت وب24 را که مثال زدم در نظر میگیرم. بنابراین درصد ها به صورت زیر خواهند بود:

  • نام دامنه و برند سایت: 20 %
  • تکنولوژی طراحی سایت و ساختار سایت: 5%
  • تعداد بازدید روزانه سایت: 25%
  • رتبه سایت در گوگل و سئو سایت: 15%
  • مدل درآمدزایی سایت: 20%
  • ارزش مخاطب: 15%

حال باید برای هر یک از پارامترهای بالا معیاری برای قیمت گذاری داشته باشیم و عدد بدست آمده را در ضریب آن ضرب کنیم تا نهایتا با جمع موارد فوق به قیمت واقعی سایت برسیم. اعدادی که در ادامه مینویسم کاملا فرضی است و صرفا برای مثال است:

  • نام دامنه و برند سایت: 30 میلیون تومان
  • تکنولوژی طراحی سایت و ساختار سایت: 15 میلیون تومان
  • تعداد بازدید روزانه سایت: 100 میلیون تومان
  • رتبه سایت در گوگل و سئو سایت: 100 میلیون تومان
  • درآمد سالانه : یک میلیارد تومان
  • ارزش مخاطب (پتانسیل کسب درآمد از مخاطب) : یک میلیارد تومان

حال اگر مبالغ فوق را در ضرایب ضرب کنیم و جمع کنیم به عدد 395.250.000 تومان میرسیم. البته همانطور که گفتم اعداد فوق کاملا فرضی است. در نظر داشته باشید که در علوم مالی و سرمایه گذاری، در یکی از روش قیمت گذاری بر روی کسب و کارها به این صورت انجام می شود که درآمد سالانه را در یک ضریب ضرب میکنند و بر همان اساس قیمت کسب و کار مشخص می شود. ضریب فوق در کشورهای مختلف متفاوت است و در ایران ضریب بین 7 تا 10 را برای کارهای تولیدی و خدماتی معمولا در نظرمیگیرند. اگر بخواهیم به این صورت عمل کنیم، باید درآمد سالانه سایت را در ضریب 7 ضرب کنیم و ارزش سایت مشخص می شود.

جمع بندی

بخشی از پارامترهایی که در قیمت سایت های اینترنتی موثر هستند به صورت کمی قابل اندازه گیری نیستند، همانطور که متخصصین مالی برای ارزش گذاری کسب و کارها صرفا می توانند به تراز سود و زیان نگاه کنند و همین موضوع باعث می شود در مواردی که یک شرکت زیان داده اما توانسته سهم بازار بیشتری را برای خود بدست آورد، نتوانند تخمین درستی از ارزش یک شرکت داشته باشند، در مورد سایت های اینترنتی نیز همین اتفاق می افتد. بنابراین ملاک دقیقی که به صورت فرمول این کار را انجام دهد نداریم اما با بررسی پارامترهای فوق می توانیم تخمینی از قیمت واقعی داشته باشیم.

شاید ارزش گذاری صحیح سایت های اینترنتی بتواند بر اساس میزان درآمد سایت، سهم بازار و پتانسیل رشد آن سایت در بستر اینترنت انجام شود. به نظر شما چه معیارهایی وجود دارند که در این بررسی می توانند قرار بگیرند و اضافه شوند؟

مطالب مرتبط
مطالب من را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha